Главная / Украина

Мобілізація чоловіків за кордоном — нардеп дав розʼяснення

15:47 | 15.04.2024
Головна / Украина
Веніславський зазначив, що закон не встановлює жодних обов'язків щодо повернення громадян до України
Веніславський зазначив, що закон не встановлює жодних обов'язків щодо повернення громадян до України
Веніславський пояснив умови оновлення даних для отримання консульських послуг за кордоном після прийняття закону про мобілізацію. Він наголосив, що після актуалізації даних немає обов'язку повернення до України для громадян, які перебувають за кордоном.

Зокрема, Веніславський зазначив, що закон не встановлює жодних обов'язків щодо повернення громадян до України після актуалізації даних або отримання військово-облікових документів. Він вважає, що ці механізми складно уявити.

Веніславський також підкреслив важливість оновлення персональних даних для громадян, які є військовозобов'язаними та мешкають за кордоном. Він зазначив, що існує проблема з надсиланням повідомлень та повісток за застарілими адресами. Це призводить до витрат часу та ресурсів держави без результату.

За його словами, людина, яка перебуває за кордоном, може отримати військово-обліковий документ дистанційно через консульство або електронні канали зв'язку. Веніславський завершив, стверджуючи, що це не призведе до негативних наслідків для цих осіб.

Щодо можливої мобілізації жінок, радниця з гендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ Оксана Григор'єва висловила свої погляди, вказавши на приклад Ізраїлю, де обидва статі проходять військову підготовку. Однак у Центрі протидії дезінформації РНБО заявили, що це питання наразі не є актуальним.

Заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк оголосив про початок повторного медичного огляду обмежено придатних, який розпочнеться середині травня.